.all Berlin 2018

Skrevet av:

Dotall

Dotall er den offisielle, årlige konferansen arrangert av skaperne bak Craft CMS. Her samler de mennesker i miljøet som har bidratt med gode ressurser og som har brukt Craft CMS på nye og kreative måter. Konferansen går over 3 dager inkludert workshops, så vi sendte like godt ut alle utviklerne våre i noen dager slik at de kunne lære av de beste innen feltet. Her følger en oppsummering av det vi synes var mest interessant.

Workshops

Den første dagen besto av forskjellige workshops, så vi bestemte oss for å dele oss litt, slik at vi fikk med oss så mye som mulig. Pål dro på workshop med Craft Commerce, butikkløsningen til Craft, mens Kristian og Espen så nærmere på hvordan man kan tweake Craft til å gjøre akkurat det man vil.

I workshopen med Craft Commerce så man nærmere på det som ligger under panseret i butikkløsningen. Vi lærte for eksempel å sette opp egne regler for skatt, frakt og rabatter. Ofte er det nødvendig med helt skreddersydde måter å manipulere produkt, pris og handlevogn, og da er det greit å ha vært gjennom «best practice». Nyttig med tanke på framtidige oppsett av butikkløsninger i Commerce!

I en annen del av lokalet fikk Kristian og Espen med seg Brandon Kelly som holdt en workshop med tema Application Development. Her fikk vi innblikk i mulighetene som ligger i å utvide grunnfunksjonaliteten i Craft. Nyttig dersom vi trenger å lage veldig spesifikk ekstra-funksjonalitet i publiseringsløsningen, for eksempel «Craft: send en epost til espen@mustasj.no hvis en ny artikkel lagres» eller lage egne valideringsregler for innlegg/entries.

Vi fikk også en preview av Craft 3.1, som var en av høydepunktene!

Craft 3.1

Brandon Kelly, en av hovedutviklerne bak Craft CMS, holdt et foredrag om Craft 3.1 og endringene som kommer der. Etter at versjon 3 kom ut i april har de brukt mest tid på å gjøre systemet bedre og fritt for bugs - men når de nå forbereder lansering av 3.1 har de endelig fått tid til å gjøre forbedringer i selve systemet. Noen av endringene gjelder for brukerne av systemet, som f.eks. «soft delete». Det innebærer at når man sletter en side så settes status til «slettet» i steden for å bli slettet helt fra databasen. Slettede sider havner i en egen søppelbøtte i 30 dager før de slettes helt. Flere av de andre endringer er for oss som utvikler i systemet, som f.eks. muligheten til å definere sidetyper og felter i en flatfil som kan synkroniseres på tvers av utviklingsmiljø og live site.

3.1 har ikke fått noen lanseringsdato enda, men siste info er at den skal ut i løpet av året.

This years hype

Den store hypen i år var å kjøre Craft som «headless CMS» - altså at CMSet kun settes opp for å håndtere innhold, og leverer data ved hjelp av et API. Da kan man bruke et av de nye kule rammeverkene, som Vue, for å sette opp selve siden/applikasjonen/hva-det-nå-enn-måtte-være. En av dem som hadde gjort dette brukte Craft til å sette opp en IoT-tjeneste. Her hadde han satt opp verifisering, lagring av data/historikk, og fancy grafer som viste data. Ganske kult!

Ellers var det også en del snakk om tips og triks med twig, som er templating-språket Craft bruker. Her var det spesielt mange gode råd for flerspråklige sider, hvor man har forskjellig formattering på dato, pris, osv.

Følg med videre

Som dere skjønner ble det mange inntrykk og mye vi kunne ha skrevet mye om. Følg med på bloggen vår i tiden som kommer, så vil vi gå mer i dybden på noen av temaene vi synes var spesielt spennende.

Første artikkel i denne rekken er Brukeropplevelser for webredaktører, som tar for seg det å lage gode brukeropplevelser i Craft som publiseringsløsning.

Vi bruker Google Analytics for å spore aktiviteten på nettsiden vår. Dataen bruker vi til å tilpasse design, navigasjon eller innhold. Og så sporer vi om du kom hit via en Google-annonse. Les mer i vår personvernerklæring.