Heimbakakak – Et eksperiment på oppskrifter
Skrevet av: Pål StrømEn no-bullshit approach til oppskrifter
Fordi du ikke skal være nødt til å lese all den her teksten før du kommer til det du kanskje leter etter: Her ligger det en beta
Del 1: Irritasjon
For å være helt ærlig så ble egentlig selve prosjektet født ut av irritasjon. Omtrent hver eneste oppskrift på nett inneholder en livshistorie til bestemora til den som skriver oppskrifta før man kommer til selve oppskrifta. Så det var et enkelt steg å implementere. No bullshit, rett på sak. Etter det begynte vi å se litt nærmere på hva en nettbasert oppskrift gjorde i dag, hvilke muligheter man har. Vi snakket mye om hvordan vi selv brukte oppskrifter, og kom frem til at vi stort sett satt på en bærbar/ipad for å browse oppskrifter, men når det kom til stykke så var det stort sett en telefon man hadde med seg på kjøkkenet. Steg 2 ble altså å finne en god måte å bruke oppskriften både på små og store flater. Det som oftest irriterte oss med oppskrifter på mobil var at man måtte scrolle opp og ned hele tiden for å bytte mellom steg-for-steg-instruksene og ingredienslista.
Vis ingredienser i kontekst
Del 2: Hvilken modus er man i når man leser oppskrifter?
Noe av det vi snakker mye om med våre kunder og deres nettside/verktøy er å prøve å sette seg inn i modusen til den som bruker siden. Er man i en planleggingsfase, eller er man i en stressende utførerfase? Om man vet dette kan man også tilpasse visningen til modusen brukeren befinner seg i. Derfor ble det neste vi gjorde å implementere to forskjellige visninger på store flater, samt en helt egen visning på mobil. Den første visningen er når man er i research-modus og bare vil se over oppskrifta, kanskje for å se om dette er noe man føler at man er i stand til å lage selv, og bare se hvor mange steg det er. Den neste visningen er for å få en følelse på hvor lang tid det tar, og hvor mye jobbing det er. Der har vi laget en visning hvor vi regner om tid pr steg til faktiske pixler i høyden, samt en overlapp av steg i de tilfeller hvor det innebærer noe venting.
Stegene vises i overlapp for å vise at det forrige steget ikke er ferdig før du må begynne på neste.
Den siste visningen er spesiallaget for mobil, og skal gi full oversikt i hvert steg. Her lister vi ut stegene horisontalt, slik at man kan bla seg frem og tilbake (i neste versjon har vi vurdert en lydbasert navigasjon, kanskje med ett klapp for neste, to klapp for forrige?), og få instruksene, samt hvilke ingredienser som tilhører akkurat det steget.
Mobilvisning som gjør at man slipper å hoppe mellom instrukser og ingrediensliste
Del 3: Mer interaksjon?
Etter at vi hadde gjort oss ferdig med de mest åpenbare endringene vi ville ha med, bestemte vi oss for å prøve å se hvor mye interaksjon vi kunne få inn i en nettbasert oppskrift. Nevnt litt lengre opp i artikkelen er jo dette med porsjoner, men det har jo alltid vært litt fuzzy, og hvor mange personer går det egentlig på én porsjon? Så i stedet for å bare ha én boks med antall porsjoner, så har vi delt opp i antall voksne og antall barn. Og for å få mulighet til å finjustere enda mer, så la vi til en slider hvor man kunne justere hvor sulten man er. Det er jo forskjell på å lage en rett som én av 3 retter, eller som eneste hovedrett til 4 vaksi karra som akkurat har vært på fjelltur.
Finjustering av sultenhetsgrad
Finjustering av oppskrift kan også føre til noen utfordringer om man skal følge oppskriften slavisk.
En annen funksjon vi hadde lyst til å dra ut var å markere de ingrediensene som bør/kan preppes på forhånd, slik at de automatisk vises i toppen av instruksene som en egen påminner til å være litt forut.
Prep like a pro!
Til slutt så vi også for oss å kunne tillate kommentarer midt i en oppskrift, for å få bedre kontekst på kommentaren. Vi er fortsatt ikke helt sikker på hvordan dette eventuelt skulle blitt moderert eller om man skal tillate svar i tråd (kan fort ta veldig mye plass). Men en slik funksjon ville gitt brukere en god mulighet til å diskutere spesifikke deler av oppskrifta med full kontekst.
Kommentar midt i oppskrift
Del 4: Publisering
Det vi innså veldig fort med denne måten å vise oppskrifter på er at det kommer til å ta mye mer tid å publisere en enkelt oppskrift, og det kan godt hende at det verktøyet man bruker for å publisere noe sånt ikke kan være åpent for hvem som helst, men kreve litt innføring. Vi har hatt publisering i bakhodet hele tiden, og har derfor lagt ut betaen med en oppskrift i JSON-format, som gjør at vi skal kunne lage et eller annet verktøy for å publisere selve oppskriften også. Men hvordan det verktøyet ser ut blir et problem for future-us.
Del 5: Innspill
Om dere vil teste ut betaen, så ligger den på labs-området vårt. Test den gjerne, prøv også å lag selv oppskriften. Undertegnede har lagd den en del ganger, og den er veldig, veldig god.
Del 6: Fremtidige tanker
Her er en liten feature-liste vi har sett for oss at vi kanskje ønsker oss på sikt:
- Brukergrupper – mulighet til å dele oppskrift bare med venner i stedet for å legge de ut offentlig
- Mutasjoner – mulighet til å lage en avart av noen andre sin oppskrift, f.eks. Chili con carne -> Chili sin carne
- Handleliste – mulighet til å lage en automatisk handleliste opp mot Rema/Meny sine nettsider